NCSC Sweden Awards Finalists


Best Shopping Center Finalists


Mall of Scandinavia

Unibail Rodamco Westfield

Juryns nominering
”Centret har lyft nivån på köpcentrum i Sverige och norden inom flera områden. Mixen av butiker, restauranger, entertainment och service imponerar stort. Omsorgen om design och material i butiksfronter och allmänytor ger en känsla av internationell klass. På kort tid har man skapat en destination som kunnat utmana Stockholms city på allvar.”

 

Täby Centrum

Unibail Rodamco Westfield

Juryns nominering
”Centret har under många år tillhört ett av Sveriges allra bästa och mest uppskattade bland besökare och hyresgäster. Trots ny och tuff konkurrens har man kunnat utvecklas vidare och lyckats bibehålla ett starkt grepp om sina besökare. Den extremt breda och djupa mixen av hyresgäster, både nya internationella kedjor och lokala pärlor är en av hörnpelarna i framgången.”

 

VÄLA

Skandia Fastigheter

Juryns nominering
”Centret har under lång tid varit framgångsrikt på sin marknad men aldrig slutat att utvecklas. Genom ett kontinuerligt förändrings och förädlingsarbete har det kunnat behålla sin aktualitet och greppet om sin marknad. Ett synligt och aktivt management har starkt bidragit till centrets popularitet såväl hos besökare som hyresgäster.”

Jury Best Shopping Center
Charles Larsson, Retail eX, (Juryns ordförande)
Tobias Rönnberg, Konsult, HUI Research
Kate Rutter, Establishment Manager, Telenor
Bjarte Haavaag, Arkitekt, Ramboll

 


Best Innovation Finalists


THE LOBBY

AMF Fastigheter


The Lobby är AMF Fastigheters satsning för att testa och utveckla framtidens handel. Här rör sig kunder i gränslandet mellan köpupplevelsen i digitala kanaler och den fysiska handelsplatsen. Här får varumärken möjlighet att presentera sina produkter eller tjänster i en föränderlig butiksmiljö och kan inleda en dialog sina kunder genom olika typer av aktiveringar och event.

Juryns nominering
Kontexten är en miljö som aldrig tidigare förändrats så snabbt. Såväl detaljhandlare som fastighetsägare står nu inför nya förutsättningar som sätter den gamla affärslogiken ur spel. Det här är ett koncept som tar steget fullt ut i det oprövade. Med en hög innovationshöjd är man villig att experimentera för att hitta lösningar för den nya tidens köpcentrum. AMF Fastigheter lämnar det traditionella sättet att hyra ut yta för att i stället skapa innovativa samarbeten, både med varumärkena direkt men även med detaljhandelsföretag och influencers. Här skapas en mötesplats där digitala och fysiska kanaler samverkar. Sedan invigningen har konceptet ständigt utvecklats och förändrats. En innovationsvilja väl värd att uppmärksamma.

 

Frölunda Torg

skandia Fastigheter


Vi vill vara med och bidra till ett samhälle med bättre hälsa och ökad trygghet, samtidigt som vi vill ge tillbaka till det område där vi verkar. Därför arbetar vi långsiktigt med förebyggande insatser riktade mot barn, unga och vuxna. Vårt projekt CentrumAkademin ger människor som är långt ifrån arbetsmarknaden chansen till meriterande yrkeserfarenhet genom validerad praktik på Frölunda Torg.

Juryns nominering
Detta är ett spännande projekt med innovation utanför den traditionella ramarna. Omfattningen är bred och syftar främst till att bidra till ett bättre samhälle med bättre hälsa och ökad trygghet och handlar inte lika mycket om köpcentret och dess besökare i sig. Upplägget som sådant har öppnat upp för nya möjligheter för handlarna som enkelt har kunnat rekrytera praktikanter vilket samtidigt öppnat upp för nya arbetstillfällen inom de mer utsatta samhällsgrupperna. En eloge för att man i detta fall vidgat ramarna för den kreativa kraftens verkan. Ett utmärkt exempel på vilket ansvar en fastighetsägare och ett köpcentrum kan ta för att även bidra till ett bättre samhälle och plats där människor vistas.

 

Högdalen Centrum

Citycon


Ett unikt odlingsprojekt har skapats i Högdalen Centrum för att främja en social och hållbar utveckling i närområdet. Genom småskalig produktion av grönsaker i stadsmiljö för försäljning på en lokal marknad, har även arbetstillfällen för långtidsarbetslösa skapats. Projektet har genomförts genom att utnyttja ett gammalt lastfar som varit en icke uthyrbar yta i många år.

Juryns nominering
Att konvertera icke uthyrbar yta till uthyrbara och samtidigt bidra till en hållbar utveckling och sysselsättning är ett utmärkt exempel på en innovativ lösning som driver och utvecklar branschen. Detta skapar nytta för både lokalsamhället och stadsutveckling och leder till ökad sysselsättning. Inte minst uppstår dessutom en ny typ av intäktsström genom ett effektivare resursutnyttjande med icke uthyrbara ytor vilket vi hoppas kan inspirera andra. Projektet ställer effektivt frågan om hur köpcentrumets framtida roll ser ut. Vilka verksamheter kan rymmas? Detta inspirerar till en dialog mellan aktörer som syftar till att ta vara på möjligheterna i en konvertering av fastighetsytor.

 

Retuna Återbruksgalleria

Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö


Framtidens shopping finns på ReTuna Återbruksgalleria – allt som säljs är återbrukat, återanvänt, ekologiskt eller hållbart producerat. Gallerian ligger intill en återvinningscentral, men istället för att slänga prylar kan besökare lämna in saker till återbruk. Sakerna tas om hand och säljs i gallerians olika butiker.

Juryns nominering
Detta projekt är en föregångare som visar på både mod och nytänkande. Initiativet är något som kan inspirera även andra med sin renodlade och tydliga inriktning. Genom sitt genomsyrande hållbarhetsfokus skapar det nytta både för köpcentret och besökare men även för staden och miljön och är till synes ett kostnadseffektivt projekt. Nyttan för köpcentret erhålls dels genom den strategiska placeringen nära återvinningscentralen men även genom det tydliga fokuset på miljö och hållbarhet med cirkulär ekonomi i centrum. Nyttan för besökare uppstår i enkelheten för alla att återvinna saker som därtill bidrar till ökad medvetenhet kring klimatfrågor. En extra stilpoäng för kreativiteten är att lokaler nyttjas till konferenser under tider då det är lägre besöksantal och verksamhet. Således ett bra slag för effektivt resursutnyttjande.

Jury
Annki Cedervall, Head of department, Ramboll (Juryns ordförande)
Annelie Gullström, Head of Business Development, AMF Fastigheter
Lena Warma Faring, VD, Handelstrender

 


Best Marketing Campaign Finalists


FRÖLUNDA TORG

Skandia fastigheter


På Frölunda Torg finns 200 butiker, 25 restauranger och massa service. Inför jul ville vi visa upp utbudet på ett annorlunda sätt. Därför lät vi Alonnika flytta in i ett eget hus mitt i köpcentrumet. Under två veckor bodde hon här och rapporterade allt om sina upplevelser via sociala medier.

Juryns nominering
”En intelligent socialt uppbyggd idé som på ett lustfyllt och medryckande sätt driver kampanjen framåt och involverar såväl besökare och centret som hyresgästerna. Genom kampanjen tar man ett stort kliv mot positionen; händelsernas centrum.”

 

Fältöversten

AMF fastigheter


Sommaren är en lugn period i Fältöversten, många Karlaplanare åker bort. Genom att utnyttja en annan aktuell företeelse – områdets frodande växtintresse – vändes semesterproblemet till vår fördel. Vi öppnade Hôtel Flora. Ett bokningsbart växthus där våra grannar kunde checka in sina plantor och få hjälp med ett eget ofrånkomligt semesterproblem: blomstervattningen.

Juryns nominering
”Smakfull, innovativ och kreativ kampanj som ligger rätt i tiden. Löser ett problem åt målgruppen på ett insiktsfullt sätt. Tog plats i centrum och blev en naturlig del av köpcentret och omtalat på lokal nivå.”

 

Asecs

Alecta Investment Management Real Estate Sweden


Med tydligt avstamp i varumärkesstrategin, med fokus på visionen och varumärkeslöftet Världens variation användes det nya namnet Asecs (en fonetisk mix av världens språk att säga A6) som bärare av lanserings- och invigningskampanjen. Att bokstavligt talat ta världen till Jönköping och Jönköping till världen.

Juryns nominering
”Stor satsning med inbjudande, mångkulturellt och inkluderande anslag. Genomtänkt kampanj med stor bredd som tilltalar många målgrupper. Med en fot i historien tar man steget in i framtiden.”

 

Hornstull centrum

Bonnier Fastigheter


Tillsammans med vår nyöppnade butik Soda Nation (en butik som säljer läsk från jordens alla hörn) tog vi fram en egen läsk, Hornstulls Semmelsoda, med smak av semla. Läsken släpptes inför fettisdagen i februari och såldes exklusivt på Soda Nation i Hornstull för att driva trafik till centret. Läsken tillverkades i en limiterad upplaga om 2800 flaskor.

Juryns nominering
Cool, kreativ och superlokal kampanj som med mycket små medel blev omtalad över hela landet. Genom att ha öronen mot rälsen och ta rygg på en aktuell händelse skapades en träffsäker kampanj helt rätt i tiden och i målgruppen.

Jury Best Marketing Campaign
Gustaf Dahlbeck, Head of Marketing Scandinavia, Clear Channel (Juryns ordförande)
Johanna Svensson, VD, Tomorro
Ulrika Nordström, Marknadschef Väla/Gallerian Magnus Stenbock, Skandia Fastigheter AB
Niklas Puranen, Center Manager, Citycon
Anette Johansson, CEO, Nikita Hair

 


Best Retail Concept Finalists


Suitsupply

Juryns nominering
”Nytänkande koncept med internationell touch där färg och mönster kombineras och utsmyckar lokalen på ett lekfullt sätt. Ljussättningen framhäver produkternas approach och ger liv i den moderna butiken där det digitala möter det tidlösa klassiska. Den fysiska butiken är sömlöst omnichannel integrerad med den användarvänliga hemsidan för att erbjuda kunden enkel och bekväm beställning samt leverans. Ett besök på Suitsupply är en upplevelse utöver det vanliga och ger en förglimt om var framtidens retail är på väg.”

 

Søstrene Grene

Juryns nominering
”Drömlik och snygg butik med ett ständigt flöde av nya produkter som förnyas med jämna mellanrum. Hemsidan har ett kommersiellt uttryck med kreativa tips och inslag som förgyller vardagen för hela familjen där även storytelling inkorporeras på ett roligt sett.”

 

Pinchos

Juryns nominering
”Pinchos är den moderna app restaurangen med möjlighet att göra allt från beställning till betalning via mobilen i en lekfull atmosfär. Hållbarhetstänket präglar restaurangerna med medvetna råvaror och leverantörsval. Färgsprakande och prisvärt utbud med sharing-koncept som passar både barnfamiljen som den partyglada oavsett preferenser och tycke – det finns något för alla smaker.”

 

Eataly

Juryns nominering
”Eataly Stockholm är en ambitiös satsning där konceptet fulländas i eleganta lokaler. På sina majestätiska kvadratmeter blandas en matmarknad av högkvalitativa italienska råvaror med ett livligt restaurang – och barliv.  För den som vill ha mer än en stunds italiensk kärlek kan man även gå på en av de matlagningskurser som erbjuds för att fortsätta upplevelsen i det egna köket.”

Jury Best Retail Concept
Annika Ljungberg, Marknadsområdeschef, MOOD Kvarteret (Juryns ordförande)
Gabriella Löthman, Analytiker, Eurocommercial
Louise Bergqvist, Portfolio Manager-Leasing, Unibail-Rodamco-Westfield